Ha van kedved hozzá, egyszerűen készíthetsz tejtermékeket. Sorozatunkban többféle termék leírását fogom megosztani. Remélem, belevágsz és remek tejtermékekkel látod el magad és családodat.
Az aludttej
Szükséges hozzá:
- nyers tej (a bolti erre nem alkalmas)
- öt üvegpohár
- idő és türelem

Gyermekkorom egyik fura étele volt az aludttej. Nagymamámék házrészében, a beépített verandán állt az asztalon egy nagy befőttesüvegben a törtfehér tej. Az idő elteltével különvált egy kicsit sötétebb felső részre és egy májasan törő világosabb alsó részre. A felső – zsírosabb – rész került a töltött káposztára, mint tejföl. Az alsó, sűrű, kissé savanykás részt a felnőttek kanalazgatták.
Ahogy a szószedetben is feltűnt, szinte mindegyik héber szó mellett megtalálható az ‘aludttej’ jelentés. Ezért nem is kísérlem meg pontosítani, melyik kifejezés alatt érthették azt az aludttejet, amelynek a receptjét alább olvashatod.
Az aludttej rém egyszerű dolog. Már ha nem vesszük figyelembe a létrejöttét megelőző 8-10 ezer év háziasítását és tenyésztését, a tejet adó állat felnevelését, az állat ellését, amelynek következtében a tőgye tejet termel. De nem szoktuk figyelembe venni az állatot gondozó hajnali kelését sem, legyen bár egy nagy gazdaság alkalmazottja, vagy magának és családjának dolgozó gazda.
Az aludttej a benne lévő baktériumok munkájának az eredménye, így altatás előtt nem kell felforralni. Ha mégis megtennéd, valamivel pótolnod kell a baktériumflórát. Ezt legegyszerűbben egy pohár tejföllel érheted el. A készítés fontos eleme a várakozás. Ha kísérletező kedvű vagy, a nyers tejet öntsd öt pohárba és hagyd szobahőmérsékleten. Várj egy napot és figyeld meg, mi történik! Minden nap kóstolj meg egyet! Látni fogod, ahogy a tejzsír különválik és összegyűlik a felszínen. Ezt használhatod tejfölként, de készíthetsz belőle vajat is, ahogy a következő receptben olvashatod.
A képen egy kísérleti régészeti projekt egyik állomását látod. Egy őskoros konferenciára készítettem túrót aludttejből egy neolit replika cserépben. A tejet öt napig altattam, majd parázson melegítettem a kellő ideig. A késztermék élettartama percekben volt mérhető.
Szodoma és gomolya. A Biblia egy sajtátos nézőpontból, itt tudod megrendelni. Szeretnél még többet olvasni? Kérd hozzá a Sajtkorszakot is itt.