SAJTKORSZAK – A sajtkészítés csodálatos története

SAJTKORSZAK – A sajtkészítés csodálatos története

Az emberiség kézzelfogható, látható, kiásható történetének nagy része egyidős a háziasítás és a tejfeldolgozás történetével. Így a kőkorszakok nyugodtabb, bár izgalmaktól egyáltalán nem mentes gyűjtögetése, vadászgatása és a növénytermesztés elindulása után, a tejelő állatok háziasításával rögtön a SAJTKORSZAK vette kezdetét és tart a mai napig. A kezdetek óta eltelt nyolc-tízezer év eddig bevett elnevezései, mint az új és középső kő-, a réz-, a bronz-, a vaskor egyedül azt jelzik, hogy sajtra éhes őseink milyen anyagból készült eszközökkel készítették elő a lágy-, félkemény-, kemény-, esetleg kenhető sajtokat az éppen időszerű étkezéshez. 

A könyv elején bevezetlek röviden a sajtkészítés rejtelmeibe, hogy ha még nem is csináltál sajtot, legalább érezd, milyen mélységű, összetett tevékenység, milyen felemelő részt venni a szar-fű-állat-tej-sajt-szar körfolyamat működtetésében. Azt nem ígérem, hogy egy fejezet alatt profi sajtkészítővé fogsz válni, az majd a következő könyvem után lesz esedékes. Megismerheted a csodálatos kérődző állatokat, összetett gyomrukat és azt a bonyolult folyamatot, ahogy a zöld fűből piros vér, majd fehér tej lesz. Aztán megpróbálom felgöngyölíteni, hogyan is kezdődhetett ez az egész sajtozás. Végig megyünk korokon, földrészeken, hogy végül megérkezzünk napjainkba, valamint a Kárpát-medencébe. Befejezésként egy sajtos lexikont biggyesztettem, hogy ha sajt-analfabéta lennél, se érezd magad kényelmetlenül a későbbiekben, amikor sajtvacsorát adsz a barátaidnak.

Remélem számodra is olyan izgalmas lesz olvasni e könyvet, mint amilyen számomra volt az írása. Jó olvasást!